Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 62 dana Novembar 9th 2024, 21:33
|
|
| Duvan, zdravlje i mi | |
| | Autor | Poruka |
---|
Neuhvatljiva Moderator
Broj poruka : 12661 Datum upisa : 24.11.2010 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Naslov: Duvan, zdravlje i mi Januar 12th 2011, 16:31 | |
| Pušenje je štetno po zdravlje. Prema Zakonu o duvanu Republike Srbije, član 77, proizvođači duvanskih proizvoda za pušenje dužni su da na pakovanjima svojih proizvoda krupno štampaju jedno od sledećih jedanaest upozorenja: "Pušenje izaziva rak pluća, rak usne, rak jezika, rak glasnih žica. Pušači rizikuju da obole od raka jednjaka, raka želuca, raka grlića materice, raka bešike i dr. Pušači češće boluju od akutnih i hroničnih bolesti disajnih organa. Deca pušača češće boluju od astme, upale grla i srednjeg uha. Pušenje izaziva srčani i moždani udar. Pušenje izaziva bolesti krvnih sudova kao što su "pušačka noga" i impotencija. Želite bebu? Trudnice koje puše rizikuju da izgube bebu ili oštete njeno zdravlje. Želite bebu? Pušenje nepovoljno utiče na plodnost kod muškaraca i žena. Deca se ugledaju na Vas! Deca pušača i sama češće postaju pušači. Pušenje izaziva zavisnost! Potražite stručnu pomoć za odvikavanje. Pušenje narušava izgled i zdravlje Vaših zuba, kože, kose, noktiju i dr."
Jutarnja "seansa" svakog pušača je dugotrajni kašalj. U Americi je izračunato koliko koštaju (njihovo lečenje) oboleli od raka pa je pre desetak godina pokrenuta intenzivna kampanja odvikavanja od pušenja. Doneti su zakoni o zabrani pušenja u mnogim zatvorenim prostorijam pa čak i po kafanama. Na pušače se gleda kao kužne zavisnike. Ova kampanja je dala veoma dobre rezultate u smislu smanjenja broja pušača... ali prema nekim podacima rezultati američke borbe protiv pušenja su neadekvatni, što se delimično može objasniti da visok procenat oboljevanja ne zavisi samo od pušenja već i od načina života (stres, nedovoljno kretanja, alkohol, brza hrana, gojaznost koja nije poznata u tom obimu u drugim delovima sveta i dr.). No istovremeno, kao viskoprofitabilna industrija, duvanska industrija Amerike je dobila zadatak da maksimalno afirmiše pušenje u drugim zemljama, naročito u neprosvećenom "trećem svetu". To se moglo videti i kod nas u reklamama, dok nisu zabranjene. Postoji tzv i "sekundarno pušenje" tj. osobe koje ne puše, ako mnogo vremena provode u zatvorenim prostorijam sa pušačima, gotovo u istom obimu su izloženi rizicima oboljevanja od istih oboljenja kao i pušači.
Da li koristite duvan? Koliko često? Da li ova upozorenja zaista deluju ili je želja za duvanom ipak veća? | |
| | | BiljaM Moderator
Broj poruka : 3451 Datum upisa : 30.07.2010 Lokacija : Tu negde
| Naslov: Re: Duvan, zdravlje i mi Januar 12th 2011, 16:34 | |
| Ne ''duvanim'', nikada nisam, niti imam želju za tim..Mislim da je društvo vršnjaka najviše krivo za probanje prve cigarete, tj. želja za dokazivanjem u društvu..šta znam, ja nisam bila privučena tim.. | |
| | | zana VIP
Broj poruka : 5038 Datum upisa : 04.01.2011 Godina : 60 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Duvan, zdravlje i mi Januar 14th 2011, 11:06 | |
| jA DUVANIM I OVAJ ZAKON ME SATRA,PIJEM KAFU NA ULICI a da je shtetno,shtetno je..jbga | |
| | | Neuhvatljiva Moderator
Broj poruka : 12661 Datum upisa : 24.11.2010 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Duvan, zdravlje i mi Januar 15th 2011, 02:33 | |
| I ja se bavim ovim ''sportom''. Doduše, bila sam pasivan pušač par godina - tj. koristila sam duvan s vremena na vreme, obično nisam mesecima duvanila, pa duvanim nedelju dana i tako u krug. E pre godinu sam postala aktivan pušač. Mogu bez cigareta, i to sasvim uspešno, nemam nikakvih ''kriza'' ako ne zapalim...ali eto ''vuče me'' uz kafu i u društvu uvek. Znam da je štetno, ali s obzirom da je danas sve štetno i nezdravo, počev od vode koju koristimo, preko hrane itd. ovo mu dođe kao jedna šteta po organizam više. Onog momenta kada mi zaista bude smetalo, ostaviću. Za sada nemam nameru. | |
| | | zana VIP
Broj poruka : 5038 Datum upisa : 04.01.2011 Godina : 60 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Duvan, zdravlje i mi Januar 16th 2011, 09:05 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Duvan, zdravlje i mi | |
| |
| | | | Duvan, zdravlje i mi | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu