Ko je trenutno na forumu | Imamo 6 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 6 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 62 dana Novembar 9th 2024, 21:33
|
|
| Desanka Maksimović | |
| | Autor | Poruka |
---|
Neuhvatljiva Moderator
Broj poruka : 12661 Datum upisa : 24.11.2010 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Naslov: Desanka Maksimović Decembar 29th 2010, 00:29 | |
| Desanka Maksimovic je rođena u selu Rabrovici kod Valjeva 1898.godine. Gimnaziju je završila u Valjevu, a Filozofski fakultet u Beogradu. Svet je doživljavala na poseban i topao način. Desankinu ljubav prema životu prati etički stav i filozofija morala. Značajne zbirke pesama su:"Vrt detinjstva", "Zeleni vitez", "Gozba na livadi", "Nove pesme", "Pesnik i zavičaj" i "Zarobljenik snova". Vrhunac njenog pesničkog stvaralaštva je zbirka "Tražim pomilovanje".
Pesma "Krvava bajka",u kojoj je opevana tragedija đaka Kragujevačke gimnazije, spada u jedno od najpotresnijih svedočenja o okupatorskim zločinima nad našim narodom u Drugom svetskom ratu.
Proza i pesme za decu napisane su toplo i iskreno, neposredno i osećajno. Omiljene zbirke pesama najmlađih čitalaca su:"Zlatni leptir", "Reka pomoćnica", "Vetrova uspavanka", "Prolećni sastanak", "Čudo u polju", "Sunčevi podanici", "Pisma iz šume", "Patuljkova tajna" i "Ako je verovati mojoj baki".
Desanka Maksimovic je bila i vrstan prevodilac pesnika koji su po izboru motiva, pesničkog senzibiliteta i lirske melodičnosti bili bliski njoj. O prevođenju je govorila na ovaj način:"Ja sam zaljubljena u jezik, u reč.U reč i nepovezanu, onu iz rečnika. A čovek nikad dublje ne ulazi u to blago nego prevodeći i nikad dublje ne uđe u suštinu neke pesme nego kad mora da je prevede".
Godine 1983.vratila se u rodnu Brankovinu ali ovoga puta zauvek. Sahranjena je kraj svoga supruga Sergeja Slastikova Kaluzanina.
Ono sta je najbolje može opisati je upravo slikovitost izraza i visok zamah mašte.
Bila je pesnikinja koja se mogla smatrati drugom majkom po učešću u odgoju dece. Njene pesme su sastavni deo svačijeg detinjstva. | |
| | | Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Decembar 29th 2010, 00:32 | |
| ''Strepnja''
Ne, nemoj mi prići! Hoću izdaleka da volim i želim tvoja oka dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, Dok od sebe samo nagoveštaj da. Ne, nemoj mi prići! Ima vise draži ova slatka strepnja, čekanje i strah. Sve je mnogo lepše donde dok se traži, O čemu se samo tek po slutnji zna. Ne, nemoj mi prići! Na šta to i čemu? Izdaleka samo sve ko zvezda sja; Izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva! | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Decembar 29th 2010, 00:40 | |
| ''Opomena''
Čuj, rećiću ti svoju tajnu: Ne ostavljaj me nikad samu kad neko svira.
Mogu mi se učiniti duboke i meke Oči neke sasvim obične. Može mi se učiniti da tonem u zvuke Pa ću ruke svakom pružiti.
Može mi se učiniti lepo i lako Voleti kratko za jedan dan. Ili mogu kom reći u tome času Čudesno sjajnu, predragu mi tajnu Koliko te volim. O, ne ostavljaj me nikad samu Kad neko svira. Učiniće mi se negde u šumi Ponovo sve moje suze teku Kroz samonikle neke česme. Učiniće mi se crn leptir jedan Po teškoj vodi krilom šara Što nekad neko reći mi ne sme. Učiniće mi se negde kroz tamu Neko peva i gorkim cvetom U neprebolnu ranu srca dira.
O, ne ostavljaj me nikad samu, Nikad samu, kad neko svira. | |
| | | zana VIP
Broj poruka : 5038 Datum upisa : 04.01.2011 Godina : 60 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 8th 2011, 16:03 | |
| USAMLJENIKOVA PESMA
Znam, kao nepoznati u luku brod zalutala je moja duša u ove strane. Znam da nikome ovdne nisam rod, da je trebalo da živim u druge dane.
Znam da sam tanki ptičiji glas koji se jedva iz daljine čuje. Znam da sam trošni biljke stas, povijan vetrovima oluje.
Da nisam donela nikakvu novu vest, da ništa veliko svetu neću reći, da sve su reči moje samo ispovest, ljudska, tužna.
Ali niko na zemlji nije kao ja razumeo božje beskonačno delo, niko toliko šetao dok mesec sja ni toliko slušao lišće svelo.
Niko nije voleo tako neke sitne stvorove ni prostrana nebeska krila, niko osluškivao tako nepobidne zakone božije, samo sam ja bila
stanovnik šuma i saputnik mrava, znala potoka i vetrova smer, znala o čemu sanja livadska trava i šta oseća u grmu skrivena zver.
O znam, ostaću sasvim nepoznata novom vremenu i novome kraju, ali mene poznaju sva nebeska blaga oblaci i bube i šume mene znaju.
Potomstvu svome ispričaće laste da sam proleće pesmom predskazivala i da sam uvek kad suton poraste na usamljenim stazama snivala.
Reke će moju sliku u sva mora razneti i u sva jezera neznana, ptice će moju pesmu s mladog bora pevati kad mene ne bude jednoga dana. | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 9th 2011, 01:26 | |
| Šta li te spreči
I jesi i nisi pesma. Zametnula si se bila za vreme jednoga nesna, čula sam te već u sluhu, razabirala ti reči. Bila si već živo bićće u mom duhu.
Šta li te to spreči da postaneš pesma? A dok još u meni disa dok te ruka ne napisa bivali si sve lepša, kao Mesec uz nebesa svetlela si za mog nesna.
Njihala si se u meni na ljuljaškama zvuka, nicala si iz slatkih muka, bila sam te lepote svesna. Šta li te to spreči da postaneš pesma? | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 9th 2011, 01:27 | |
| Naša tajna
O tebi neću govoriti ljudima. Neću im reći da li si mi samo poznanik bio ili prijatelj drag; ni kakav je, ni da li je u našim snovima i žudima dana ovih ostavio trag.
Neću im reći da li iz osame žeđi, umora, ni da li je ikada ma koje od nas drugo volelo; niti srce naše da li je radi nas, ili radi drugih kadgod bolelo.
Neću im reći kakav je sklad oči naše često spajao u sazvezdže žedno; ni da li sam ja ili si ti bio rad da tako bude- ili nam je bilo svejedno.
Neću im reći da li je život ili od smrti strah spajao naše ruke; ni da li zvuke smeha voleli smo više od šuma suza.
Neću im reći nijedan slog jedini šta je moglo, ni da li je moglo nešto da uplete i sjedini duše naše skroz čitav vek; ni da li je otrov ili lek ovo što je došlo onome što je bilo.
Nikome neću reći kakva se zbog tebe pesma događa u meni večito: da li opija toplo kao šume naše sproleća, ili tiha i tužna ćuti u meni večito. O, nikome neću reći da li se radosna ili boleća pesma događa u meni.
Ja više volim da prećutane odemo ona i ja tamo gde istom svetlošću sja i zora i noć i dan; tamo gde su podjednako tople i sreća i bol živa; tamo gde je od istog večnog tkiva i čovek i njegov san. | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 9th 2011, 01:29 | |
| Zaljubljenost
Od mene do njega može se samo mostom duge. Od mene do njega može se samo jezerom mesečine. Od mene do njega može se samo srebrnom i strmom stazom ptice. Mostovi, reke i staze kojima ljudi hode oko njega obilaze. On je kao sunčevo plameno ostrvo odvojen sjajem od svega sveta. | |
| | | zana VIP
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 12th 2011, 13:19 | |
| SUDBA U proleće,u proleće kad vrbe zelene I potok teče plavim nebom umiven, U cvetovima kad mirišu magle; U proleće,u proleće ruže uvele Zavoleh miris skriven. U maju,nad srcem kad su mi se nagle, Suđenice vile nisu umele Od ludosti da mi ga spasu. U proleće,u proleće ja zavoleh Senke u nečijem glasu. U proleće,u proleće,tako je suđeno, Srcu mom uvek će ljudi da se čude I žeđi mu niko neće shvatiti. O,žao mi je mladića koji me voleo bude U proleće,jer će patiti. | |
| | | zana VIP
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 13th 2011, 12:19 | |
| Slovo o ljubavi
Ako se volite ljubavlju koja buja u samoći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtaćete od miline mognete li se još ikada sresti.
Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja.
Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sećanja na nju nikad se nećeš spasti.
Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma zavoleli zatim i druge.
Ako je želiš bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama radja svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa.
Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj i san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete.
Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo.
Oni koji se kao reke ne mogu sliti, medju kojima nema spojenog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele.
Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući.
Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge – i osetimo se nesrećni i krivi. | |
| | | zana VIP
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 14th 2011, 10:39 | |
| PROLEĆNA PESMA Osećam večeras,dok posmatram laste I pupoljke rane, Kako srce moje polagano raste, Ko vidik u lepe nasmejane dane;
Kako s mladim biljem postaje sve veće I lako ko krilo, I kako mu celo jedno nebo sreće I pakao bola ne bi dosta bilo; Kako čezne za svim što bi život mogo Lepog da mu dade, I da mu ničega ne bi bilo mnogo: Tako su velike čežnje mu i nade. Osećam da dosad sve je bilo šala Moga srca vrela, Da još nikom nisam svoju ljubav dala Koliku bih mogla i koliku htela; Da u meni cela nežna plima Reči nerečeni; Da bih srce mogla poklanjati svima, I da opet mnogo ostane ga meni.
| |
| | | Sanj@lica VIP
Broj poruka : 2049 Datum upisa : 24.11.2010
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 29th 2011, 00:04 | |
| SRNINA MOLITVA Istoku okrenuta, srna pod borom kleči, moli se molitvom zverinja, bez reči. Od jutarnjeg sjaja oči su joj crvene, ne vidi oko sebe ništa, ni okolno drveće, ni jezero, ni mene. Hiljadu je vekova dizao njen visoki hram, vajao stubove u njemu, Gospod sam. Mahovinom je zastro kamen goli, da bi srna imala gde da se moli. Istoku okrenuta, moli se dignute glave da borovi pravo rastu, da zime ne budu ljute, da drvo novo nikne na mestu gde staro se osuši, da u jezeru voda nikada ne presuši, da jasne budu zore, da šumu mimoilazi grom. Istoku okrenuta moli se za svoj dom. I svud iz borove kore, kroz šume hram, mirišu tamnjan i smola. I dok se moli, sveću drži joj Gospod sam. | |
| | | zana VIP
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Januar 31st 2011, 13:33 | |
| NEMAM VIŠE VREMENA
Nemam više vremena za duge rečenice,
Nemam kad da pregovaram,
Otkucavam poruke kao telegrame.
Nemam vremena da raspirujem plamen,
Sad zaprećem šake zgorela žara.
Nemam više vremena za hodočašća,
Naglo se smanjuje putanja do ušća,
Nemam kad da se osvrćem i vraćam.
Nemam više vremena za sitnice
Sad treba misliti na večno i neobuhvatno.
Nemam kad da razmišljam na raskrsnici,
Mogu stići jedino kudgod u blizinu.
Nemam vremena da išta izučavam,
Nemam vremena sad za analize,
Za mene je voda sada samo voda
Kao kad sam je pila sa kladenca;
Nemam kad da razlažem naa sastojke nebo,
Vidim ga onakvo kakvo ga vide deca.
Nemam više vremena za bogove tuđe,
Ni svoga nisam dobro upoznala.
Nemam kad da usvajam zapovesti nove,
Mnogo mi je i starih deset zapovesti.
Nemam više kad da se pridružujem
Ni onima koji istinu dokazuju.
Nemam kad da se borim protiv hajkača.
Nemam kad da sanjam,da lagano koračam
| |
| | | Sanj@lica VIP
Broj poruka : 2049 Datum upisa : 24.11.2010
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Februar 8th 2011, 22:54 | |
| Kad odu naših majki majke
Kad odu naših majki majke, i stvari koje su se činile večne odu u nepovrate, spuste se u podrume, na tavane zabacane, kao sa otrovom srče da ih ruke dečje ne dohvate.
Kada sahranimo naših majki majke, sahranimo s njima i pozdrave koji su nekad, još s desetak koraka znali da jave da nam dobra želi namernik koji se bliži, iz šume ili iz mraka.
Odbace se praznici davni kao stari haljetak, stane prošlosti da se sudi, postanu ravnopravni ne samo nedelja, utorak i petak, nego svetitelji i ljudi.
Đurđevski uranci, petrovdanske lile, vrbice pune zelenoga sjaja, u sećanju nam se zatru, prestanu se bojiti uskršnja jaja, samo pustinjacima u planini položajnik čara vatru.
Počnemo sahranjivati drevne običaje pošle k nama još sa Himalaja, iza Karpata, već posle postanja sveta. Kada umru naših majki majke, zatvorimo njinom rukom otvorena vekova vrata. | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Februar 14th 2011, 20:04 | |
| Ozdravljenje
Dugo sam bolovala od ljubavi i činilo mi se važno vrlo da li ima negde ili ne nečega čega nema.
A od jutros sve razumem čudesno, i mislim da je umesno udesila priroda ili slučaj naneo, te nisam uvek draga bivala čoveku koji bi mi čežnje zaneo za nečim čega nema.
U zamišljene sreće maženju istrošilo bi mi se srca pola, utopila bi mi se duša u traženju nečega čega nema.
Sad jedino kao nad srećom strepim: da li će ovaj dan svanuti oblačnim ili lepim, jer znam, ništa mi ne može doneti nečega čega nema. | |
| | | zana VIP
| Naslov: Re: Desanka Maksimović Februar 19th 2011, 11:42 | |
| SREĆA
Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu; dan mi je kad njegove se oči vrate i noć kad ponovo od mene odu. Ne merim sreću smehom, ni time da li je čežnja moja od njegove jača; sreća je meni kad bolno ćutim s njime i kad nam srca biju ritmom plača. Nije mi žao što će života vode odneti i moje grane zelene; sad neka mladost i sve neka ode: on je zadivljen stao kraj mene. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Desanka Maksimović | |
| |
| | | | Desanka Maksimović | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |