| Poezija Žaka Prevera | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
BiljaM Moderator
Broj poruka : 3451 Datum upisa : 30.07.2010 Lokacija : Tu negde
| Naslov: Poezija Žaka Prevera Decembar 8th 2010, 12:41 | |
| UVELO LIŠCE
Želela bih da se uvek sećaš Srećnih dana naše ljubavi Tada je život bio mnogo lepši I sunce blistavije bilo no danas Uvelo lišće slaže se po zemlji A ja te još nisam zaboravila Uvelo lišće slaže se po zemlji K'o naša tuga i uspomene Hladni vetar odnosi ih Zajedno sve u noć zaborava A vidiš ja nisam zaboravila Pesmu koju si mi pevao Ta je pesma bila slična nama I tebi koji si me voleo I meni koja sam te volela Živeli smo zajedno Ti koji si me voleo I ja koja sam te volela Ali život razdvaja one One koji su se mnogo voleli O sasvim polako i bez šuma More brise tragove po pesku Koraka razišlih se ljubavnika | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
Broj poruka : 12661 Datum upisa : 24.11.2010 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Decembar 15th 2010, 02:55 | |
| ''Ta ljubav''
Ta ljubav Tako silna Tako drhtava Tako nežna Tako očajna Ta ljubav Lepa kao dan I ružna k'o vreme Ta ljubav tako stvarna Ta ljubav tako divna Tako srećna Tako vesela I tako jadna Drhteći od straha k'o dete u mraku A tako sigurna u sebe K'o neki spokojni čovek usred noći Ta ljubav koja je izazivala strah kod drugih Gonila ih da govore I primoravala da blede Ta ljubav vrebana Jer te druge mi smo vrebali Ganjani ranjavani gaženi dotucavani poricani zaboravljeni Zato što smo tu istu ljubav mi ganjali ranjavali gazili dotucavali poricali zaboravljali Ta ljubav cela celcata Još toliko živa A sva ozarena To je tvoja ljubav To je moja ljubav Ona koja je bila To osećanje je uvek novo I nije se izmenilo Toliko stvarno kao neka biljka Toliko drhtavo kao neka ptica Toliko toplo i živo kao leto Možemo oboje Otići i vratiti se Možemo zaboraviti A zatim ponovo zaspati Pa probuditi se patiti bditi Pa ponovo zaspati Sanjati i smrt Zatim probuditi se osmehnuti se smejati se I podmladiti se Naša ljubav zastaje tu Tvrdoglava kao magare živa kao želja Svirepa kao sećanje Glupa kao kajanje Nežna kao uspomena Hladna kao mermer Lepa kao dan Nežna kao dete Gleda nas smešeći se I kazuje mnogo ne govoreći ništa A ja je slušam drhteći I vičem Vičem za tebe Vičem za sebe I preklinjem te Za tebe za sebe i za sve one koji se vole I koji su se voleli Da ja im vičem Za tebe za sebe i za sve druge Da ne znam Ostani tu Tu gde si Gde si bila nekad Ostani tu Ne pomiči se Ne idi Mi koji smo voleli Mi smo te zaboravili Ali ti nas ne zaboravi Jer nemamo drugog do tebe na zemlji Ne dopusti nam da postanemo hladni Da se udaljavamo sve više Odemo gde bilo Daj nam znak da si živa A mnogo docnije na ivici nekog šipražja U šumi uspomena Iskrsni odjednom Pruži nam ruku I spasi nas | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Decembar 15th 2010, 02:58 | |
| ''Poljubi me''
Desilo se to u kvartu grada svetlosti Gde je zagušljivo i gde je uvek tama. Zimi kao i leti tamo je uvek zima. Ona je stajala na stepenicama On pored nje Ona pored njega Noć je i bilo je snega Osećao se sumpor To su poslepodne ubijali stenice Ona mu je govorila: Ovde je mrak nedostaje mi zrak Zimi kao i leti ovde je uvek zima I Božje Sunce ovamo ne dolazi Valjda posla ima u boljim kvartovima Zagrli me čvrsto... Poljubi me... Ljubi me dugo... Ljubi me... Kasnije biće prekasno za nas Naš život to je danas Ovde se umire od svega I od toplote i od hladnoće i od snega Ovde zraka nema Ne budeš li me ljubio umreću ugušena Tebi je 15. godina Meni je 15. godina Zajedno imamo 30. godina Sa 30. godina više nismo mladi To su godine kada se radi Kasnije biće prekasno za nas Naš život to je danas. Poljubi me!!! | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Decembar 29th 2010, 00:49 | |
| ''Poruka''
Vrata koja je neko otvorio Vrata koja je neko zatvorio Stolica na koju je neko seo Mačka koju je neko pomilovao Voće koje je neko zagrizao Pismo koje je neko pročitao Stolica koju je neko oborio Vrata koja je neko otvorio Put po kome još neko trči Šuma kojom neko prolazi Reka u koju neko skače Bolnica u kojoj neko umire. | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Decembar 29th 2010, 00:57 | |
| ''Barbara''
Sećaš li se Barbara, padala je kiša neprestana Nad Brestom toga dana, a ti si išla nasmejana Pokisla, ozarena, očarana, pod krupnim kapima kiše Seti se Barbara, sretoh te u ulici Sijama Smejala si se, i ja sam se smejao Sećaš li se Barbara Nisam te poznavao, nisi ni ti mene Sećaš li se, sećaš li se toga dana I ne zaboravi ga. Jedan čovek ispod neke kapije, zaklonjen Viknuo je tvoje ime, Barbara A ti si potrčala njemu po kiši pokisla, ozarena, očarana I bacila si mu se u zagrljaj Sećaš li se Barbara, Ne ljuti se što ti kažem ti Jer ti kažem svakom koga volim Pa čak iako ga ne poznajem. Sećaš li se Barbara i ne zaboravi nikad Tu kišu tako bledu i tako srećnu Tu kišu nad morem, nad arsenalom Nad brodom iz Cezana Oh, Barbara Velika je svinjarija taj Rat i šta je sa sobom Sada pod kišom od gvožđa, vatre, čelika, krvi A onaj koji te je stezao u zagrljaju, zaljubljeno Da li je umro, nestao il je još živ Oh, Barbara Još uvek kiša pada nad Brestom kao što je padala nekada Ali nije to isto, jer sve je porušeno To su samo posmrtne kapi kiše, užasne i očajne A nije ni onaj potop kiše, gvožđa, čelika, krvi Već prosto kiša iz oblaka koji nestaju kao psi Kao psi koje donosi vodena struja iz Bresta Da istrunu negde daleko, vrlo daleko od Bresta, Od koga nije ostalo ništa. | |
|
| |
zana VIP
Broj poruka : 5038 Datum upisa : 04.01.2011 Godina : 60 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Januar 5th 2011, 12:59 | |
| DECA SE VOLE
Deca kad se vole ljube se stojeći Po kapijama noći Dok prolaznici ukazuju prstom na njih Ali decu kad se vole Baš je briga da li ih ko vidi Jer tu su samo njihove senke Treperave u noći I koje izazivaju kod prolaznika Bes prezir smeh i zavist Deca kad se vole nisu ovde ni za koga Tada si dalje odavde nego što je noć I mnogo dalje nego što je dan Ona su U zaslepljujućoj svetlosti prve ljubavi | |
|
| |
BiljaM Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Januar 6th 2011, 23:14 | |
| ZA USPOMENU
Slušajući muziku koju nikada pre nije čuo jednu tužnu romansu kao cviljenje kučeta koju je pevala neka pijana žena nasred ulice čovek koji je izgubio pamćenje seti se jedne udovice koju nikada nije ni poznavao I pevušeći tu pesmu krene da traži ženu Put pod noge krene pravo i ne pitajući ikoga za put I evo ti ga ulazi bez kucanja u kuću sklopljenih kapaka A ta kuća je dvorac I on postaje vladalac Onaj koga čekaju i penje se uz stepenice kraljevski i ne brojeći ih Zatim otvara jedna velika vrata Tu nalazi ženu nasmejanu i potpuno golu pred njom je novo šatorsko krilo na njemu leži telo njenog muža u komade isečeno udovičino delo Žena se nasmeši kada spazi čoveka koji je izgubio pamćenje Sve sam to učinila tebe radi poljubi me poljubi me Fransoa I baca mu se u zagrljaj i Fransoa čije je ime Pol sam ne zna šta na to da kaže Jednostavno je srećan i kako mu je želja da ženu obori na divan da se malo pomaze ona se odmiče i kaže mu pokazujući na ostatke svog muža Avaj poslednji komad još nije isečen u komade i svaki naredni komad još uvek je neisečen komad oh čini mi se da ovo nikada neću završiti To je slagaljka kaže joj čovek što je izgubio pamćenje imala si uzornog muža ne treba da se sekiraš mogu opet da ga sastavim I strpljivo komad po komad čovek koji je izgubio pamćenje stavlja svaki komad na svoje mesto arterije i srce boju pogleda ruke i toplotu ruku boju i belilo I muž dolazi k sebi i žena odmah priređuje ljubomornu scenu Ovo na zlo sluti reče čovek što je izgubio pamćenje i nestade kao što je i došao neprimetno. | |
|
| |
zana VIP
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Januar 8th 2011, 15:46 | |
| PARIZ NOĆU
Tri šibice kresnuh u noći Prvu da ti vidim lice Drugu da ti vidim oči Poslednju da ti vidim usta Onda pomrčina da se svega sećam Dok te u naručju svome stežem srećan. | |
|
| |
BiljaM Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Februar 13th 2011, 13:21 | |
| PORUKA
Vrata koja je neko otvorio Vrata koja je neko zatvorio Stolica na koju je neko seo Macka koju je neko pomilovao Voce koje je neko zagrizao Pismo koje je neko procitao Stolica koju je neko oborio Vrata koja je neko otvorio Put po kome jos neko trci Suma kojom neko prolazi Reka u koju neko skace Bolnica u kojoj neko umire. | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Februar 14th 2011, 19:48 | |
| OBLETAO JE OKO MENE
Obletao je oko mene Za vreme mnogih meseca dana i časova I stavio je najzad ruku na moje grudi Nazivajući me svojim malim malim srcem Istrgao mi je obećanje K'o što se istrže cvet iz zemlje I zadržao ga u svome sećanju K'o što se čuva cvet u zimskoj bašti A ja Zaboravila sam na svoje obećanje I cvet je brzo svenuo Oči su mu se iskolačile Pogledao me je popreko I uvredio tesko A drugi je došao i nije mi ništa tražio Ali me je celu obuhvatio pogledom U času za njega bila sam naga Od glave do pete I kada me je svukao Dopustila sam mu da od mene čini šta hoće A nisam znala ni ko je on | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Februar 14th 2011, 19:49 | |
| STARO VINO
Narandža na stolu Tvoja haljina na podu A ti u mojoj postelji Blagi poklon trenutka Svežina noći Toplota moga života | |
|
| |
Neuhvatljiva Moderator
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Februar 14th 2011, 19:50 | |
| ZA TEBE LJUBAVI MOJA
Išao sam na trg ptica I kupio sam ptice Za tebe ljubavi moja
Išao sam na trg cvijeća I kupio sam cvijeće Za tebe ljubavi moja
Išao sam na trg željeza I kupio sam okove Teške okove Za tebe ljubavi moja
A zatim sam otišao na trg robova I tražio tebe Ali te nisam našao ljubavi moja | |
|
| |
zana VIP
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera Februar 19th 2011, 11:49 | |
| POLJUBI ME
Desilo se to u kvartu grada svetlosti gde je zagushljivo i gde je uvek tama. Zimi kao i leti tamo je uvek zima. Ona je stajala na stepenicama On pored nje Ona pored njega Noc je i bilo je snega Osecao se sumpor To su poslepodne ubijali stenice Ona mu je govorila: Ovde je mrak nedostaje mi zrak Zimi kao i leti ovde je uvek zima I Bozje Sunce ovamo ne dolazi Valjda posla ima u boljim kvartovima Zagrli me cvrsto... Poljubi me... Ljubi me dugo... Ljubi me... Kasnije bice prekasno za nas Nash zivot to je danas Ovde se umire od svega I od toplote i od hladnoce i od snega Ovde zraka nema Ne budesh li me ljubio umrecu ugushena Tebi je 15. godina Meni je 15. godina Zajedno imamo 30. godina Sa 30. godina vishe nismo mladi To su godine kada se radi Kasnije bice prekasno za nas Nash zivot to je danas. Poljubi me!!! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija Žaka Prevera | |
| |
|
| |
| Poezija Žaka Prevera | |
|